Yleinen mehikasvi - Persikka-Kaunotar
2023/09/21

Persikka-kaunotar (Pachyphytum 'Blue Haze') on Crassulaceae-heimoon kuuluva monivuotinen mehikasvi, joka on syntynyt kuukivikaunottaren ja Inchi-no-mikakun risteytyksenä. Sen lehdet muuttuvat vaaleanpunaisiksi auringonvalon ja suurten lämpötilaerojen vaikutuksesta, minkä vuoksi se on erittäin suosittu mehikasviharrastajien keskuudessa. Kevät ja syksy ovat sen kasvukausia, kun taas kesällä se tarvitsee varjostusta ja veden määrän rajoittamista.

Muissa maissa persikka-kaunotar saatetaan sekoittaa 'Pachyphytum 'Blue Pearl'' -lajikkeeseen tai paksulehtisiin Echeveria-suvun (xPachyveria) kasveihin. Lehden munanmuotoisuuden vuoksi se sekoitetaan helposti myös muihin saman suvun kasveihin, kuten tähtikaunottareen, kuukivikaunottareen, Inchi-no-mikakuun ja opaaliin sekä Graptopetalum-suvun 'Peach Egg' -lajikkeeseen.

Persikka-kaunottarella on lyhyt ja paksu varsi, joka kasvaa pystysuorasti. Yhdessä kasvissa on 12-20 lehteä, ja vanhemmat kasvit muodostavat ryhmiä. Lehdet ovat meheviä, vuorottaisia, ja ne ovat käänteisen munuaismaisia, 2-4 cm pitkiä ja noin 2 cm leveitä ja paksuja. Lehden kärki on sileä ja tylppä, lähes huomaamaton. Lehden selkäpuoli on pyöreä ja etupuoli litteä, kärki hieman pyöreä. Lehden pinta on peitetty valkoisella jauheella, joka korostaa sen vaaleanpunaista väriä, ja tekee kasvista vaalean violetin tai vaaleanpunaisen värisen, erittäin viehättävän. Kukinto on matala, kukat ovat kellomaisia, punaisia ja ne ovat järjestyneet ketjumaisiksi. Ne voivat saada ristipölytyksen.

Persikka-kaunotar viihtyy lämpimässä, kuivassa ja valoisassa ympäristössä, kestää kuivuutta hyvin ja suosii löyhää, hyvin vettä läpäisevää maaperää. Sillä ei ole selkeää lepokautta ja se sietää voimakasta auringonpaistetta. Täydessä auringonvalossa sen värit ovat kirkkaammat ja kasvin muoto tiiviimpi; valon puutteessa lehdet voivat muuttua valkoisiksi tai vihreiksi ja litteiksi (samanlaisiksi kuin tähtikaunottarella). Se sopii ulkokasvatukseen ja kasvaa hyvin talven lämpimässä ja kesän viileässä ilmastossa, mutta ei kestä kesän kosteaa ja kuumaa säätä.

Persikka-kaunottaren erikoiset muodot ja lehdet kasvavat hitaasti, mikä helpottaa sen muodon säilyttämistä. Koko kasvi on kuin hieno taideteos, jossa on opaalin kaltaisia hienostuneita ja suloisia värejä. Se voi koristaa terasseja tai puutarhoja, ja sitä voi yhdistää muihin Crassulaceae-heimoon kuuluviin mehikasveihin, mikä luo elinvoimaisen ja hauskan vaikutelman.

AD
Artigo