Kasvata erikoisia kivikasveja, upean näköisiä ja kukkivia!
2024/03/14

1811 vuoden eräänä päivänä William Burchell poimi likaiselta maalta omituisen kiven, joka näytti aivan tavalliselta munakiveltä. Tarkemmin katsoessaan hän kuitenkin huomasi sen olevan kasvi, joka näytti aivan ympärillään olevilta kiviltä mutta kasvoi silti. Tämä on kivikukkien, eli litopsien, alkuperä.

Kivikukat ovat maailmankuuluja monivuotisia pienikokoisia mehikasveja. Niiden varsi on hyvin lyhyt ja usein näkymätön. Lehdet ovat paksut ja mehukkaat, kahden vastakkaisen lehden muodostama käänteinen kartio, joka voi muistuttaa satulaa, palloa tai jopa jalkaa. Lehtien yläosassa on kauniita, oksanmuotoisia kuvioita ja värikkäitä kuvioita.

Etäältä katsottuna ne näyttävät kuvioiduilta kiviltä, joista keskelle syntyy halkeama. Kivikukat kukkivatkin; niiden kukat nousevat esiin halkeaman keskeltä ja ovat usein kirkkaan keltaisia, vaaleanpunaisia, violetteja tai valkoisia.

Kivikukkien hoito vaatii hyvin ilmavan ja hengittävän kasvualustan. Ne viihtyvät lämpimässä ja mukavassa hajavalossa. Kesällä niitä on varjostettava ja viilennettävä, talvella taas pidettävä lämpimässä. Kastelu on suoritettava, kun multa on kuivunut läpikotaisin, mieluiten vähän ja usein. Lannoitus on sama; ohut lannoitus usein on paras.

Kasvualustaksi sopii hyvin ilmava ja hengittävä, orgaanista ainesta sisältävä neutraali hiekkamulta, kuten jokihiekka + lehtimulta + orgaaninen lannoite sekoitettuna.

Erityisen tärkeää on huomata, että kivikukat vaihtavat vuosittain pintakerrostaan ja kasvavat hieman suuremmiksi. Tänä aikana niitä ei tule kastella, vaan odottaa, että ne ovat täysin vaihtaneet kerroksensa, ennen kuin kastellaan. Muuten on vaarana, että mehikasvin varsi mätänee.

Kivikukat viihtyvät auringossa, mutta liian vähäinen valo saa ne venymään. Päivittäisessä hoidossa tulee tarjota täysiä aurinkotunteja, jotta vältetään kivikukkien venyminen. Kesällä niitä on varjostettava, ja suoraa auringonpaistetta on vältettävä. Ihanteellinen kasvulämpötila on 15-25 °C, mutta jos lämpötila ylittää 35 °C tai laskee alle 5 °C, kivikukat vaipuvat lepotilaan. Kesällä niitä on siis varjostettava ja talvella siirrettävä sisätiloihin lämpimään.

Kivikukat kestävät kuivuutta, joten kastelussa on tärkeää odottaa, että multa on kuivunut täysin. Kastelun tulee olla maltillista, ja vettä tulee lisätä vain vähän kerrallaan ruukun reunoilta. Ulkona kasvatettaessa on varottava, etteivät ne pääse kastumaan sateella.

Kivikukat eivät tarvitse paljon ravinteita, eikä niitä tule lannoittaa liikaa; kerran kuukaudessa riittää. Kokeneemmat viljelijät voivat sekoittaa istutusvaiheessa multaan hitaasti liukenevaa mehikasvilannoitetta ja täydentää kasvukaudella kasvin tilan mukaan.

Tässä olivat kivikukkien hoito-ohjeet. Toivon, että tulevat sukupolvet voivat edelleen nähdä vihreät vuoret ja nauttia kukkien tuoksusta.

AD
Artigo